Umar Rashid (Frohawk Two Feathers)

 

Mixed media
07-06-2015 - 21-06-2015
Opening: 07-06-2015 from 17:00 - 19:00
Rotterdam, front room

Frohawk Two Feathers is een in 1976 in Chicago geboren Amerikaanse kunstenaar, die woont en werkt in Los Angeles. Hij tekent de koloniale achttiende eeuwse geschiedenis op; bevrijde slaven, militieleden, hertogen, vorsten en stamleden bijvoorbeeld, bevolken zijn wereld.

Frohawk schildert en tekent met inkt en acryl op door koffie en thee gekleurd papier en doek gedetailleerde koloniale opstanden tegen de supermacht ‘Frengland' en ‘Fenoscandia'. Zijn beelden bevatten tal van referenties. Hij combineert elementen uit 18de en 19de eeuwse koloniale portretten en volkskunst met beelden uit de actuele gangster- en hiphop cultuur.

‘The Century Is Hostile. The Network is Sociable (Vignettes of a world in revolt 1780 - 1797)' is de titel van een gloednieuwe serie schilderijen en tekeningen op doek en op papier, die focust op de talloze conflicten die uitbraken over de hele wereld in de aanloop naar en tijdens de ontbinding van het machtige Frengelse Rijk, en de Frengelse Republikeinse periode.

Het werk van Frohawk Two Feathers belicht de alledaagsheid van het koloniale leven tegen de achtergrond van oorlog en revolutie, waardoor de kijker de kans krijgt om een kijkje te nemen in het persoonlijke leven van de minder vertrouwde spelers in dit rijke verhaal van de Amerikaanse kunstenaar Frohawk Two Feathers.

Two Feathers stelt op een ironische manier de betrekkelijkheid van de geschiedschrijving aan de kaak en confronteert ons met rassenkwesties, macht en hebzucht. Zijn werk is tentoongesteld in veel Amerikaanse musea. Het is opgenomen in een aantal gerenommeerde collecties.

Dit is de eerste aflevering van een tweedelige serie die wordt afgesloten in september bij Cokkie Snoei.