Bas Zoontjens

 

Paintings
15-04-2012 - 12-05-2012
Opening: 15-04-2012 from 16:00 - 18:00
Rotterdam, both rooms


Bas Zoontjens (in 1970 in Goirle geboren, woont en werkt momenteel in Den Haag) bereikt ‘special effects' op zijn schilderijen zonder technologische hulpmiddelen, maar simpelweg met kwast en olie- of acrylverf.
De simpelheid van Bas Zoontjens' zijn techniek staat in contrast
met de afbeeldingen en ideeen achter zijn schilderijen.
Een blik op een doek van Bas, neemt de kijker mee op een reis
door ruimte en tijd. Zoontjens combineert abstracte vormen, die regelrecht uit een ander Melkwegstelsel afkomstig lijken, met ons bekendere architectonische structuren.
Het zijn werelden van ver weg, gecombineerd met die van dichterbij.
Bas lijkt de kijker in verwarring te willen brengen; speels opgebouwde vormen worden opgelost om daarna in het luchtledige te blijven hangen.

In ‘Off grid' veroorlooft Bas zich een grotere diversiteit aan beelden en vormen, met een ruimer kleurenpalet. Hard staat naast zacht, licht tegenover donker, fel tegenover vaal, heel bont laat zich tegelijk zien met weinig kleur, zakelijkheid samen met losheid, vrolijkheid gaat gepaard met somberheid, vriendelijkheid met verontrusting.
Zoontjens maakt voelbaar dat het schilderen voor hem een organisch proces is, waarbij intuïtie wordt gecombineerd met orde en ritme, logica met onlogica.
Door het creëren van een verleidelijk schilderij lokt Zoontjens de toeschouwer een hem onbekende wereld binnen, waarin hij wordt uitgedaagd zijn aardse bestaan los te laten en zich te laten verfrissen en verrijken in een zalig zweven, los van alles.