Photographs
18-11-2012 - 23-12-2012
Opening: 18-11-2012 from 16:00 - 18:00
Rotterdam, both rooms
Niets is wat het lijkt, in de werken van Francisco Reina (geboren in 1979 in Sevilla, woonachtig en werkzaam in Voorburg).

De titel van de expositie UNDER THE THICK VEIL nodigt ons dan ook uit om te reflecteren op wat er achter het oppervlak van een foto verborgen zit.

Enerzijds brengen de foto's van Strauss´ Legacy ons dichter bij de duistere kant van het menselijke wezen. Het is een reis door de noodlottige gevolgen van beslissingen die mensen kunnen nemen uit politiek en economisch belang en uit de hang naar macht, zonder ook maar een moment na te denken over de desastreuze, onomkeerbare impact die deze op anderen kan hebben.

Anderzijds geven de tentoongestelde werken van Altered States een perceptie van de wereld die geenszins te maken heeft met de realiteit zoals wij die doorgaans waarnemen. Het is de gemanipuleerde werkelijkheid waarachter de waarheid verborgen zit.

Francisco Reina fotografeert het fenomeen dat de filosoof en socioloog Zygmunt Bauman benoemt in zijn Liquid Modernity; het mechanisme dat de zogenaamde stabiliteit van onze wereld deed ontploffen. Francisco laat ons datgene zien dat nog geen naam heeft, geen vorm of mogelijkheid kent, maar wat we allemaal aanvoelen.

Het verrassende van de foto's van Francisco Reina is de schoonheid waarmee hij de zware thema´s in beeld brengt en de kijker confronteert met zijn interpretatie van de waarheid, zonder daarbij de eigen verbeelding uit te sluiten. Zijn beelden zijn pure allegorieën die aanzetten tot nadenken en eensgezind aanvoelen; dat verklaart het onverenigbare universum en de verpletterend verhalende wreedheid van de foto's.

De tentoonstelling wordt op zondagmiddag om 17.00 geopend door Peter Bas Mensink, uitgever van GUP Magazine en New.