Lorena van Bunningen, Lisette Frimannslund, Dirk Hardy, Doris Jongerius, Anna Melnykova, Jeffry Spekenbrink, Henri Verhoef

 

Photographs and film
07-09-2014 - 04-10-2014
Opening: 07-09-2014 from 17:00 - 19:00
Rotterdam, both rooms

Ook wij hebben een aantal Nederlandse academies bezocht, op zoek naar fotografietalenten.
In totaal zijn er zeven studenten geselecteerd, waarvan er vijf afkomstig zijn van de KABK.

 

De deelnemende kunstenaars zijn:

 

Lorena van Bunningen
is gefascineerd door de manier waarop alledaagse voorwerpen ons een verhaal vertellen, ook als ze willekeurig zijn gerangschikt. Hoe kunnen we dan gebruik maken van de kracht van het onverwachte in plaats van dat we streven naar een keurig gepland product?

 

Lisette Frimannslund
‘In Transition' is een serie werken gebaseerd op de herinneringen aan een solitaire reis van zesentwintig dagen. Het zijn reflecties over hoe je als buitenstaander de verschillende plekken die je toevallig tegenkomst waarneemt, interpreteert en verbeeldt.

 

Dirk Hardy
Een onderzoek naar de esthetiek van macht en leiderschap door de tijd, onthulde een verholen patroon van inwisselbare overeenkomsten, technieken en visuele elementen die worden ingezet om een ideologie te verkondigen. Door deze taal te deconstrueren, legt CLAY de kunstmatigheid ervan bloot.

 

Doris Jongerius
Hoewel Somalië al zes jaar bovenaan de lijst van ‘Failed States' staat, krijgen Somalische vluchtelingen hier zelden asiel. Een aantal verblijft daarom illegaal in een niet meer gebruikte, niet voor bewoning geschikte, parkeergarage in de Bijlmer. In ‘a sense of home' proberen ze er het beste van te maken.

 

Anna Melnykova
Zijn er nog iconische figuren zoals Christus of Apollo? Is er iemand onder ons die een voorbeeldfiguur kan worden? Melnykova analyseert en vergelijkt canons uit het verleden en verplaatst ze naar onze tijd.

 

Jeffry Spekenbrink
in de time-lapse film ‘Part of the Empire/Plague' neemt Spekenbrink je mee van het desolate IJsland naar dichter bevolkte plekken, waarbij de schoonheid van de stad en het gevoel van euforie en machteloosheid elkaar afwisselen, bij het besef dat je onderdeel uitmaakt van een machtige maar anonieme samenleving.

 

Henri Verhoef
De wereld is ingedeeld in mannen en vrouwen. We verbinden de meeste van onze capaciteiten en gedragskenmerken aan dit onderscheid. Maar de absolute waarheid bestaat niet. Enkelvoudige opties bestaan niet. Er is altijd een alternatief voor de door onszelf geconstrueerde maskers.