Rince de Jong

 

Video works
27-01-2017 - 05-02-2017
Opening:
Rotterdam, front room

Het filmproject ‘Zij Zijn’ van Rince de Jong (Rotterdam, 1970) bestaat uit vier korte films van mensen met een verstandelijke beperking, die met elkaar onder één dak wonen.  Het zijn verstilde observaties, ontstaan vanuit de Jong’s werk als begeleidster.

 

Vanwege het gegroeide wederzijdse vertrouwen, hebben de films in alle eenvoud een grote intimiteit. Liefde, angst arrogantie, argwaan, genegenheid, verlegenheid, blijdschap en humor, worden in haar films woordeloos zichtbaar.

 

Rince de Jong verdiept zich lang en intensief in haar onderwerp voordat ze tot een eindproduct komt.  Uitvergrote menselijke eigenschappen, waarbij de ‘normale’ burger schaamte en terughoudendheid ervaart, durven de hoofdrolspelers in ‘Zij Zijn’ schaamteloos over het voetlicht te brengen.

 

De vertoningen zullen gelijker tijd plaatsvinden tijdens het IFFR bij Cokkie Snoei en Herenplaats. Bij Cokkie Snoei zullen ‘Zij Zijn 1’ en ‘Zij Zijn 3’ te zien zijn. Terwijl op loopafstand van Cokkie Snoei bij Herenplaats ‘Zij Zijn 2’ en ‘Zij Zijn 4’ worden vertoond.

 

Rince de Jong kreeg bekendheid door haar warme fotoserie ‘Lang Leven’, van dementerende bejaarden. En haar onverbloemde filmische observaties van kinderen in een dagverblijf, onder de titel ‘Wat is dat?’ Haar voorlaatste project was ‘Hondenband’, waarbij fotografie en film samenkwamen in haar observaties van de nauwe relaties tussen de baas en zijn hond.

 

Wat de films en foto’s van Rince de Jong zo bijzonder en ‘doorleefd’ maakt is dat, doordat zij altijd zelf gedurende een flink aantal jaren deel uitmaakt van de leefomgeving van de geportretteerden, in haar werk steeds zo’n grote betrokkenheid voelbaar is.

 

‘Zij Zijn’ opent op vrijdag 27 januari om 16:30 – 18:30 uur bij Herenplaats, Schietbaanstraat 1-15 en aansluitend van 19:00 – 21:00 bij Cokkie Snoei op de Mauritsweg 55.

 

In verband met het IFFR is Cokkie Snoei behalve op donderdag t/m zaterdag ook open op alle andere dagen van de week t/m zondag 5 februari.

De openingstijden zijn van 13:00 tot 18:00 uur.

We hopen u te mogen verwelkomen.

 

Zij Zijn 1
2016
video (HD) (5)
7'41"
available
Zij Zijn 3
2016
video (HD) (5)
3'47"
available