Rince de Jong

 

Films
15-02-2009 - 22-03-2009
Opening: 15-02-2009 from 16:00 - 18:00
Rotterdam, front room

Onder de titel ‘Wat is dat?’ gaat een zestal films van Rince de Jong (1970 Rotterdam) in première bij Cokkie Snoei. In de films figureren kinderen van 3 maanden tot 4 jaar. De kijker wordt overladen met tal van emoties en belevingen uit de kinderwereld; we zien vechtende kleuters die op geraffineerde wijze elkaars speelgoed afpakken. Een kind dat wordt opgesloten in een speelgoedoven. En een ouder zusje dat op hardhandige wijze haar kleine zusje tot ‘pop’ bombardeert. Confronterende maar tegelijkertijd ook vertederende beelden passeren de revue. ‘Pure’ reacties; recht vanuit de driften en instincten worden ons voorgeschoteld.

 

In 1999 debuteerde Rince de Jong met ‘Lang Leven’; een fotoserie waarin demente bejaarden – die zij tien jaar lang had verzorgd - op een ontroerende manier waren vastgelegd.

Om ‘Wat is dat?’ te kunnen maken, werkte Rince de Jong vijf jaar lang in de kinderopvang. Om de eindeloze energie en verwondering zo voelbaar mogelijk te maken, koos Rince de Jong de kinderen vast te leggen op 8mm film; in zwart/wit, zonder geluid. ‘Film’ versterkt het ongeduld en de irritatie, maar ook het medeleven, wat de kijker kan bekruipen bij het zien van dit clubje dreumesen.....