Ari & Ellie Versluis & Uyttenbroek

 

Photographs
01-12-2007 - 29-12-2007
Opening: 01-12-2007 from 17:00 - 19:00
Rotterdam, both rooms
Cokkie Snoei is er trots op de tentoonstelling Salon Exactitudes van Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek bij u aan te kondigen. De tentoonstelling loopt van 1 tot en met 29 december. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 1 december van 17.00 tot 19.00 uur in aanwezigheid van beide kunstenaars.

Waarom heb ik dit niet verzonnen? Wie de voor de hand liggende foto's van Ellie Uyttenbroek en Ari Versluis ziet, kan zo'n reactie vaak niet onderdrukken. 
Al sinds 1994 brengen zij met een welhaast wetenschappelijke precisie ‘kledingcodes' in beeld. Meer of minder voor de hand liggende archetypische groepen uit de samenleving worden door hen over het voetlicht gebracht.

Door hun onderwerpen steeds in een identiek ‘rasterwerk' te portretteren, allemaal met dezelfde kledingcodes en in dezelfde houding, voorziet hun project in een bijna wetenschappelijk onderzoek naar stijl en expressie.

In totaal maakten Versluis en Uyttenbroek tot nu toe 88 series die samen op een prachtige manier de gedachte relativeren dat we een hyper individualistische samenleving zijn. Iedereen lijkt er op uit zich aan te willen sluiten bij een groep.
Onherroepelijk dient zich dan ook de vraag aan bij het zien van hun foto's wat maakt ons uniek?

Het bestuderen van kleding en hun impliciete boodschap is zo fascinerend omdat er altijd verschuivingen optreden. Terwijl de één zich aansluit bij de tradities van zijn ‘peer group', haken anderen juist af. Maar ook de mode staat niet stil. Exactitudes is een on going project dat alsmaar boeiender wordt en naar meer smaakt!

Bij Cokkie Snoei hangen alle 88 series bij elkaar. En hoewel er al tal van exposities op gerenommeerde plekken hebben plaats gevonden, is sinds 2002 het werk van Versluis en Uyttenbroek in Nederland niet meer op zo'n grote schaal te zien geweest. Bovendien signeren Ellie uyttenbroek en Ari Versluis op zaterdag 1 december de kersverse editie van Exactitudes 3.