Yves Klein

 

Mixed media
23-08-2009 - 30-08-2009
Opening: 30-08-2009 from 15:00 - 18:00
Rotterdam, both rooms
YVES KLEIN  THE FOUNDATIONS OF JUDO

' Judo is in fact the discovery by the body of a spiritual space '
( Yves Klein )
Parallel aan het WK JUDO in Rotterdam presenteren Koen Vermeule, Ian Whittlesea and The Everyday Press de tentoonstelling;
YVES KLEIN  THE FOUNDATIONS OF JUDO
Voor deze speciale gelegenheid komen kunst en judo samen in de galerie van Cokkie Snoei

DEZE KORTSTONDIGE MAAR ZEER UNIEKE PRESENTATIE VINDT PLAATS VAN 23 t/m 30 AUGUSTUS BIJ COKKIE SNOEI IN ROTTERDAM

In 1954 keerde de vijfentwintige kunstenaar Yves Klein terug van 15 maanden intensieve judo training in de kodokan te Tokyo en opende hij zijn eigen Judo Club de Paris.
Klein had in Japan in korte tijd de 4e Dan zwarte band behaald.
Hij schreef " Les Fondements du Judo "; één van de eerste boeken waarin aandacht werd besteed aan de ' kata ' ( een individuele stijloefening met een reeks vastgelegde bewegingen )
In de begeleidende fotoserie in het boek figureert Klein zelf. In Japan had Klein het idee om de mooiste en grootste judoclub van Europa te beginnen in Parijs.
De club zou zich uitsluitend richten op het kodokan judo.
Terug in Parijs werd zijn graad echter niet geaccepteerd door de franse judobond, wat een enorme tegenvaller voor hem was.
Klein was geobsedeerd door het judo en wilde bovenmenselijk presteren. Een voorbeeld is zijn sprong in de leegte, volgens hem mogelijk door zijn jarenlange judotraining.
Het vliegen, het abstracte einde van een worp fascineerde Klein. Hij kon zich urenlang toeleggen op het oefenen van 1 techniek, om zo perfectie te bereiken.

Ian Whittlesea vertaalde onlangs Yves klein zijn ' Les Fondements du Judo ' in het engels onder de titel ' The Foundations of Judo '.

Beide versies van het boek zullen in de galerie worden gepresenteerd, het origineel gesigneerd met opdracht in het nederlands.
Verder zullen er foto's, documenten, brieven, boeken en een zeldzame film met judoka Yves Klein te zien zijn.
Daarnaast zullen ook originele werken van Yves Klein te bewonderen zijn.

23 Augustus om 15.00u. wordt de tentoonstelling geopend met een unieke demonstratie, in de voorruimte van de galerie, van het Ju No Kata door Mas Blonk, 7de Dan en Richard de Bijl, 7de Dan.


DE TENTOONSTELLING IS OPEN TIJDENS HET WK JUDO VAN 13.00-18.00u.