Marco van Duyvendijk

 

Photographs
30-10-2011 - 27-11-2011
Opening: 30-10-2011 from 16:00 - 18:00
Rotterdam, both rooms
Een onverwachte ontmoeting op het internet met iemand aan de andere kant van de wereld. De concentratie van een poppenmaker in zijn atelier. De gedichten die dichteres Jo Landheer in de jaren twintig van de vorige eeuw schreef. Het zijn slechts enkele elementen die fotograaf Marco van Duyvendijk samenbrengt in zijn nieuwe, zelfontworpen fotoboek Watch the Weather Change.

"In een antiquariaat kwam ik een bundeltje Verzamelde Gedichten van Jo Landheer tegen," vertelt Marco van Duyvendijk, "een prettig, ingetogen boekje, uitgegeven in 1941. Ik vond dat iets troostends hebben: dat er mooie dingen gemaakt werden in een tijd dat cultuur in Nederland enorm in de verdrukking zat. Het gedicht Voorgevoel (I) sprong er voor me uit, het is een gedicht dat zowel een gevoel van sensualiteit als kwetsbaarheid uitdrukt. Dat was een belangrijke inspiratiebron voor de nieuwe serie foto's die ik heb gemaakt."

Marco van Duyvendijk had in 2010 een omvangrijk retrospectief in het Fotomuseum Den Haag. Het bij de expositie gepubliceerde fotoboek ‘Eastward Bound' werd internationaal lovend ontvangen. Met ‘Watch the Weather Change' is er een nieuw boek en een expositie bij Cokkie Snoei in Rotterdam.
Watch the Weather Change is een fotoserie met soms bijna cinematografische trekjes geworden. Grotendeels gefotografeerd in de Aziatische metropool Hong Kong, worden stadsbeelden afgewisseld met natuur, stillevens en portretten. De fotograaf is in zijn werk steeds meer op zoek naar een vorm van visuele poëzie, een verkenning naar het schemergebied tussen documentaire fotografie en verhalen vertellen. Bij Cokkie Snoei is een selectie van de foto's en polaroids te zien.

Speciaal voor de opening zullen de eerste vijfentwintig exemplaren van Watch the Weather Change een originele polaroid bevatten.