Ingo Mittelstaedt

 

C-print
05-02-2012 - 11-03-2012
Opening: 05-02-2012 from 16:00 - 16:00
Rotterdam, both rooms
Hoe langer de zorgvuldig samengestelde scenario's van gevonden voorwerpen in Mittelstaedt foto's worden beschouwd, hoe meer ze samensmelten tot compacte puzzles, bestaande uit platte en driedimensionele elementen.
De in 1978 in Berlijn geboren kunstenaar Ingo Mittelstaedt plaatst een distel of een lap in het water, folie in een plas melk en een doek op stokken. Hij redt een oude, beschimmelde bal uit de kelder en presenteert hem op een spiegelend oppervlak, overgoten door licht en het geheel ziet er uit als iets kostbaars, bijna van kristal. Maar tegelijk ook kunstmatig. De aantrekkingskracht ligt in de gelijktijdigheid van de aantrekking en afstoting, van helderheid en het geheimzinnige.
Soms lijken zijn foto's op een stilleven van een oude meester. Op een ander moment meer op landschapsfotografie.
Het uiteindelijke beeld is samengesteld uit spiegeleffecten, vervormingen en reflecties, die niet meer ontward kunnen worden van elkaar en die bestaan als illusie alleen in de foto zelf. De werken zijn meer droom
dan werkelijkheid, meer fantastisch dan reëel.

‘Vessels' wordt om 17.00 uur officieel geopend door
Caroline von Courten, curator en managing editor van Foam Magazine

Berlin artist Ingo Mittelstaedt (1978) puts a thistle or a rag in the water, a piece of film in water or in spoiled milk, and a cloth on thin sticks. He rescues an old moldy ball from the basement and presents it on a mirror surface, bathed in light, and the whole thing looks like something very precious, almost made of crystal. But at the same time his work has an artificial appearance.
Mittelstaedt's photographs are simultaneously attractive and repulsive, lucid and mysterious.